Comunicat de presă COVID-19 din 22.05.2020

          În continuarea informării despre situația generată de noul coronavirus, vă aducem la cunoștință că, în județul Covasna, la data de 22 mai 2020, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, numărul persoanelor care au contractat virusul SARS-CoV-2 rămâne la fel ca în ziua precedentă, adică 229 de persoane.

         La nivelul județului Covasna, conform raportării Direcției de Sănătate Publică din data de 22.05.2020 situația epidemiologică este următoarea :

  • în prezent sunt internați în spital un nr. de 28 de pacienți bolnavi de COVID-19;
  • de la începutul pandemiei și până în prezent au fost vindecați 179 de pacienți bolnavi de COVID-19;
  • potrivit datelor comunicate, în ultimele 24 de ore nu au fost internate în spital persoane bolnave de COVID-19;
  • de asemenea, pentru că s-au vindecat, au fost externate din spital un număr de 5 persoane;
  • numărul de teste realizate până în acest moment la nivelul județului Covasna este de 3913;
  • în carantină instituționalizată se află un număr de 84 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a se depista dacă au contractat virusul SARS-CoV-2;
  • alte 764 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

          De la ultimul comunicat de presă, datorită faptului că au respectat recomandările autorităților și starea de sănătate le-a permis, 4 persoane au ieșit din carantină iar alte 25 de persoane au ieșit din autoizolare.

          Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Covasna, a adoptat în cursul după-amiezii de ieri, Hotărârea nr.14 care prevede următoarele:

Art. 1  Autorităţile publice locale, pentru unităţile sanitare din subordine, exercită atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi în condiţiile legii; 

Art. 2  În spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne. Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii, va pune la dispoziţia autorităţilor publice locale necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale respective;

 Art. 3 Activitatea instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, a instituţiilor, inclusiv organizatori de drept privat, de spectacole şi/sau concerte, a centrelor şi/sau a căminelor culturale şi a altor instituţii de cultură, inclusiv organizaţii de drept privat, precum şi evenimentele culturale în aer liber şi festivalurile publice şi private pot fi desfăşurate în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii;

Art. 4  La nivelul judeţului Covasna, prin zonă metropolitană, se înţelege teritoriul administrativ al municipiilor, precum şi o zonă de 30 km ca perimetru în jurul acestor unităţi administrativ-teritoriale, dar nu mai mult de limita judeţului.

          De asemenea, în contextul măsurilor dispuse de către autorități pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, efectivele Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, Inspectoratului Județean de Jandarmi Covasna și ale Poliției locale, au continuat misiunile, conform prevederilor privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

          În domeniul de aplicare al actelor normative specifice stării de alertă, de la ultimul comunicat, au fost angrenate în total 142 de cadre ale structurilor menționate, care au utilizat 41 de mijloace de mobilitate.

          Pe raza județului, în ultimele 24 de ore, au fost executate 13 de misiuni, astfel:

– pentru menținerea ordinii publice la unități spitaliceşti/locații carantină – 2;

– pentru depistarea/reținerea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare/carantină – 2;

– pentru verificarea, prin măsuri specifice, a respectării interdicţiilor impuse persoanelor aflate în izolare/carantină – 7;

– pentru supravegherea/asigurarea perimetrală a localităților sau zonelor geografice izolate/carantinate – 1;

– pentru verificarea respectării de către societățile comerciale/persoanele fizice autorizate a interdicţiilor impuse pe timpul stării de alertă – 1. Cu această ocazie au fost verificate un număr de 15 SC/PFA.

           Pentru verificarea modului de respectare a măsurilor și interdicțiilor  impuse pe durata stării de alertă, au fost legitimate 438 de persoane,  cu această ocazie fiind identificată o persoană că nu a respectat măsurile de izolare/carantină, iar alte 4 persoane fiind identificate că nu au respectat interdicțiile privind  deplasarea/libera circulație.

         Au fost aplicate un număr de 10 sancțiuni contravenționale, valoarea totală a acestora fiind de 9035 de lei.

Cancelaria  Prefectului                                                        22.05.2020