Comunicat de presă COVID-19 din 2 octombrie 2020

În vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a noului coronavirus, sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Covasna au continuat misiunile și acțiunile structurilor teritoriale ale M.A.I., în contextul impus de starea de alertă.

Astfel, echipaje mixte alcătuite din angajați ai I.P.J. Covasna, I.J.J. Covasna, I.S.U.J. Covasna și polițiști locali au executat în ultimele 24 de ore, la nivelul unităților administrativ-teritoriale, în sistem integrat, 20 misiuni.
Cele 156 de efective angrenate, având în vedere Hotărârea C.J.S.U. Covasna nr. 29 din 15.09.2020, au verificat modul în care sunt respectate de către persoane măsurile de izolare/carantinare în unități spitalicești, la domiciliu sau în locația declarată, modul în care societățile comerciale, persoanele fizice autorizate respectă interdicțiile impuse prin legislația în vigoare, precum și modul în care sunt respectate normele de igienă, de protecție individuală și distanța fizică de protecție sanitară. În acest scop, printre alte mijloace, au fost utilizate și 69 de mijloace de mobilitate.
Ca urmare a acestor activități, au fost legitimate/verificate 690 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă un nr. de 9 de SC/PFA. În ceea ce privește mijloacele de transport, au fost verificate un număr de 22 de autovehicule, și mijloace de transport public în comun. Chiar dacă obiectivul acestor activități a fost de a preveni răspândirea noului coronavirus, cu ocazia activităților precizate mai sus, nu au fost identificate persoane care nu au respectat măsura carantinării dispusă de către autorități pentru prevenirea COVID-19, motiv pentru care nu s-au aplicat sancțiuni privind fapte de zădărnicire a combaterii bolilor .

Din punct de vedere epidemiologic, astăzi 02 octombrie 2020, la nivelul județului Covasna situația este următoarea:
• potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, până astăzi, au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 1285 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 44 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus;
• dintre persoanele confirmate, potrivit raportării Direcției de Sănătate Publică Covasna din data de 2 octombrie 2020, un număr de 963 de persoane au fost vindecate, iar alte 39 de persoane au decedat.
• de la ultimul comunicat, pentru că au respectat recomandările medicilor și specialiștilor, 20 persoane au fost declarate vindecate;
• în conformitate cu prevederile Legii nr.136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, în prezent sunt în izolare instituționalizată în unități spitalicești, un număr de 98 de pacienți;
• în vederea prevenirii răspândirii COVID-19, autoritățile au dispus ca alte 350 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2 să stea în carantină la domiciliu ori la locația declarată, aflându-se sub supraveghere medicală;
• numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru județul Covasna este de 19132 de teste( în ultimele 24 de ore au fost prelucrate 280 de teste).
• din păcate, de la ultimul comunicat, s-a înregistrat 1 nou deces: pacientă de 66 ani din Târgu Secuiesc, de sex feminin cu test COVID confirmat, izolată la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe . Pacienta era cunoscută având comorbidități : artrită reumatoidă, cardiopatie ischemică, insuficienta cardiacă congestivă, decesul fiind constatat pe 28.09.2020.
Transmitem pe această cale condoleanțe familiei îndoliate!

Instituția Prefectului – Județul Covasna solicită cetățenilor să respecte normele stabilite de autorități în perioada stării de alertă, distanțarea fizică, evitarea aglomerațiilor și toate măsurile de igienă stabilite de către specialiști. Este important ca fiecare dintre noi să avem o conduită responsabilă, să conștientizăm că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți și să respectăm deciziile autorităților pentru limitarea și răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus.
Mulțumim tuturor celor care manifestă un comportament responsabil!

 

Cancelaria Prefectului                                                                                                                                02.10.2020