Comunicat de presă COVID-19 din 15 iunie 2020

         Vă aducem la cunoștință că, numărul de cazuri confirmate, pe județul Covasna, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică din 15.06.2020 este de 247 de persoane.

         La nivelul județului Covasna, conform raportării Direcției de Sănătate Publică din data de 15 iunie 2020 situația epidemiologică este următoarea:

  • în prezent sunt internați în unități spitalicești, un nr. de 29 de pacienți bolnavi de COVID-19 ( 20 la Spitalul Jud. de Urgență din Sf.Gheorghe, 8 la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov și o persoană la Spitalul Municipal de Urgență din Odorheiu Secuiesc);
  • de la începutul pandemiei și până în prezent au fost vindecați 208 pacienți bolnavi de COVID-19;
  • numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru jud. Covasna, este de 4771 de teste la care se adaugă alte 1619 teste recoltate de la suspecți din jud. Brașov și Sibiu și prelucrate pentru cele două județe;
  • în ultimele 24 de ore, potrivit datelor comunicate, a fost internată o persoană bolnavă de COVID-19;
  • în carantină instituționalizată se află un număr de 11 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a se depista dacă au contractat virusul SARS-CoV-2;
  • alte 1078 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

          De la ultimul comunicat de presă, datorită faptului că au respectat recomandările autorităților și starea de sănătate le-a permis, o persoană a ieșit din carantină iar alte 74 de persoane au ieșit din autoizolare.

          În data de 29.05.2020 a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.84/2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării Programului Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate – POAD.

          Prin dispozițiile cuprinse în ordonanță sunt stabilite atribuțiile prefectului și instituției prefectului privind modalitatea de distribuție a pachetelor cu produse alimentare și a produselor de igienă către persoanele defavorizate.

          Astfel, cu sprijinul prompt oferit de Grupul de lucru constituit prin ordin de prefect, începând cu 17.06.2020, vor fi distribuite spre persoanele defavorizate din cele 45 de UAT-uri ale județului, un nr. de 15.015 pachete de igienă. Aceste pachete conțin obiecte de igienă, respectiv periuțe de dinți, tuburi de pastă de dinți, săpun lichid, șampon pentru copii, șampon pentru adulți, detergent granule pentru rufe colorate, detergent granule pentru rufe albe. Menționăm că alte 15.015 de pachete cu același conținut au fost distribuite în luna mai. De asemenea, conform OUG nr. 84/2020, în perioada următoare vor fi distribuite pentru jud. Covasna și câteva zeci de mii de pachete cu produse alimentare.

          Echipaje mixte alcătuite din polițiști, jandarmi și polițiști locali, au executat în ultimele 24 de ore pe raza județului, în sistem integrat, 3 acțiuni punctuale în mediile de interes. Cele 67 de efective angrenate au acționat pentru paza locațiilor de carantinare, pentru verificarea persoanelor aflate în evidențe cu privire la respectarea măsurii de carantinare/izolare la domiciliu, pentru depistarea și identificarea persoanelor care se sustrag măsurii de carantinare/izolare la domiciliu ori cu privire la nerespectarea altor măsuri de prevenție dispuse de autorități în contextul stării de alertă. De asemenea, au fost verificate un nr.de 12 SC/PFA cu privire la modul de respectare a interdicțiilor. În executarea misiunilor, efectivele specificate mai sus, au utilizat 33 de mijloace de mobilitate.

          Pentru verificarea modului de respectare a măsurilor și interdicțiilor  impuse pe durata stării de alertă, au fost verificate un nr. de 785 de persoane.

          Cu ocazia acestor activități, a fost identificată o persoană care nu a respectat măsura privind izolarea la domiciliu, fapt pentru care a fost sancționată cu o amendă de 5000 lei.

 

Cancelaria  Prefectului                                                                             15 iunie 2020