Comunicat de presă COVID-19 din 14 septembrie 2020

          În vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a noului coronavirus, măsuri de prevenire dispuse de instituțiile competente, sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Covasna au continuat misiunile și acțiunile structurilor teritoriale ale M.A.I., în contextul impus de starea de alertă.

          Astfel, echipaje mixte alcătuite din angajați ai I.P.J. Covasna, I.J.J. Covasna, I.S.U.J. Covasna și polițiști locali au executat în ultimele 24 de ore, la nivelul unităților administrativ-teritoriale, în sistem integrat, 22 de misiuni.

          Cele 148 de efective angrenate, având în vedere Hotărârea C.J.S.U. Covasna nr. 27 din 31.08.2020, au verificat modul în care sunt respectate de către persoane, măsurile de izolare/carantinare în unități spitalicești, la domiciliu sau în locația declarată, măsuri dispuse de autorități, modul în care societățile comerciale, persoanele fizice autorizate respectă interdicțiile impuse prin legislația în vigoare, precum și modul în care sunt respectate normele de igienă, de protecție individuală și distanța fizică de protecție sanitară. În acest scop, printre alte mijloace, au fost utilizate și 55 de mijloace de mobilitate.

          Ca urmare a acestor activități, au fost legitimate/verificate 486 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă un nr. de 20 de SC/PFA. În ceea ce privește mijloacele de transport, au fost verificate un număr de 53 de autovehicule, la care se adaugă alte 11 mijloace de transport public în comun. Au fost verificate 44 de locații/obiective cu privire la respectarea măsurilor stabilite în perioada stării de alertă (restaurante, terase, fastfood-uri, alte medii de interes). Chiar dacă obiectivul acestor activități a fost de a preveni răspândirea noului coronavirus, cu ocazia activităților precizate mai sus a fost identificată o persoană care nu a respectat măsurile de protecție individuală. În conformitate cu  prevederile  Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, împotriva acesteia s-a dispus aplicarea unui avertisment.

          Din punct de vedere epidemiologic, astăzi 14 septembrie 2020, la nivelul jud. Covasna situația este următoarea:

  • potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, până astăzi, au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 955 de persoane. În ultimele 24 de ore nu au fost confirmate cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus;
  • dintre persoanele confirmate, potrivit raportării Direcției de Sănătate Publică Covasna din data de 14 septembrie 2020, un număr de 690 de persoane au fost vindecate, iar alte 27 de persoane au decedat.

          Din păcate, de la ultimul comunicat, a fost înregistrat decesul unei persoane de sex masculin, în vârstă de 79 de ani, din zona mun. Sf. Gheorghe. Pacientul a fost internat  la Spitalul Județean de Urgență Sfântu Gheorghe, unde s-a prezentat având o stare generală de sănătate alterată. În urma testului COVID efectuat, pacientul a fost confirmat ca fiind infectat cu noul coronavirus. Pacientul a avut o evoluție nefavorabilă timp de 4 zile motiv pentru care a fost transferat la ATI unde a fost ventilat mecanic.

La data de 11.09.2020 a decedat, având comorbidități cunoscute – boli cardiace, ulcer duodenal. Transmitem condoleanțe familiei îndurerate!

 

  • în conformitate cu prevederile Legii nr.136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, în prezent sunt în izolare instituționalizată în unități spitalicești, un număr de 114 pacienți;
  • în vederea prevenirii răspândirii COVID-19, autoritățile au dispus ca alte 279 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2 să stea în carantină la domiciliu ori la locația declarată, aflându-se sub supraveghere medicală;
  • numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru județul Covasna este de 16346 de teste (21 de teste prelucrate în ultimele 24 de ore).

          Instituția Prefectului – Județul Covasna face un apel către locuitorii județului și în mod deosebit către familiile care au copii ce frecventează cursurile de învățământ organizate cu prezență fizică în sălile de curs, să respecte regulile și recomandările de conduită sanitară precizate de autorități. Rugăm familiile, elevii, să aibă încredere în autorități, să dea dovadă de responsabilitate și să păstreze normele de conduită sanitară și acasă, după întoarcerea de la școală. La munca desfășurată de către autorități și cadrele didactice pentru înlesnirea începerii noului an școlar, în aceste condiții de pandemie, trebuie să se adauge efortul părinților de după orele de școală, materializat în supravegherea copiilor cu privire la păstrarea regulilor. Altfel, eforturile autorităților, cadrelor didactice și celorlalte instituții nu vor avea rezultatul dorit, iar sănătatea noastră și a semenilor noștri va avea de suferit.

          Mulțumim tuturor celor care au înțeles că numai împreună vom reuși să traversăm această perioadă dificilă!

 

Cancelaria  Prefectului                                              14.09.2020