Comunicat de presă COVID-19 din 14 octombrie 2020

În vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a noului coronavirus, sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Covasna au continuat misiunile și acțiunile structurilor teritoriale ale M.A.I., în contextul impus de starea de alertă.

Astfel, echipaje mixte alcătuite din angajați ai I.P.J. Covasna, I.J.J. Covasna, I.S.U.J. Covasna și polițiști locali au executat în ultimele 24 de ore, la nivelul unităților administrativ-teritoriale, în sistem integrat, 44 misiuni.
Cele 209 efective angrenate, având în vedere Hotărârea C.J.S.U. Covasna nr. 29 din 15.09.2020, au verificat modul în care sunt respectate de către persoane măsurile de izolare/carantinare în unități spitalicești, la domiciliu sau în locația declarată, modul în care societățile comerciale, persoanele fizice autorizate respectă interdicțiile impuse prin legislația în vigoare, precum și modul în care sunt respectate normele de igienă, de protecție individuală și distanța fizică de protecție sanitară. În acest scop, printre alte mijloace, au fost utilizate și 46 de mijloace de mobilitate.
Ca urmare a acestor activități, au fost legitimate/verificate 651 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă un nr. de 44 de SC/PFA cu 49 de obiective/locații distincte. În ceea ce privește mijloacele de transport, au fost verificate un număr de 59 de autovehicule și mijloace de transport public în comun. Chiar dacă obiectivul acestor activități a fost de a preveni răspândirea noului coronavirus, cu ocazia activităților precizate mai sus, au fost identificate 20 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală impuse , motiv pentru care s-au aplicat avertismente și sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2850 lei.

Din punct de vedere epidemiologic, astăzi 14 octombrie 2020, la nivelul județului Covasna situația este următoarea:

  • potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, până astăzi, au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 1540 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 23 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus;
  • dintre persoanele confirmate, potrivit raportării Direcției de Sănătate Publică Covasna din data de 14 octombrie 2020, un număr de 1126 de persoane au fost vindecate, iar alte 45 de persoane au decedat.
  • de la ultimul comunicat 35 de persoane au fost declarate vindecate;
  • în conformitate cu prevederile Legii nr.136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, în prezent sunt în izolare instituționalizată în unități spitalicești, un număr de 115 de pacienți;
  • în vederea prevenirii răspândirii COVID-19, autoritățile au dispus ca alte 529 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2 să stea în carantină la domiciliu ori la locația declarată, aflându-se sub supraveghere medicală;
  • numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru județul Covasna este de 20.819 de teste, numărul de teste prelucrate în ultimele 24 de ore fiind de 204.
  • din păcate , de la ultimul comunicat s-a înregistrat un nou deces: pacient de 52 de ani din comuna Zagon, de sex masculin, test Covid-19 pozitiv, cunoscut in evidentele medicale cu fibroza pulmonara și diabet zaharat de tip II.  Transmitem pe aceasta cale condoleanțe familiilor îndurerate !
  • incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor, raportată la nivelul județului, conform informațiilor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Covasna, este de 1,27/1000 locuitori.

Instituția Prefectului – Județul Covasna solicită cetățenilor să respecte normele stabilite de autorități în perioada stării de alertă, distanțarea fizică, evitarea aglomerațiilor și toate măsurile de igienă stabilite de către specialiști. Este important ca fiecare dintre noi să avem o conduită responsabilă, să conștientizăm că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți și să respectăm deciziile autorităților pentru limitarea și răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus.
Mulțumim tuturor celor care manifestă un comportament responsabil!

Cancelaria Prefectului                                                                                                                             14.10.2020