Comunicat de presă COVID-19 din 14 iunie 2020

         Vă aducem la cunoștință că, numărul de cazuri confirmate, pe județul Covasna, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică din 14.06.2020 este de 245 de persoane.

         La nivelul județului Covasna, conform raportării Direcției de Sănătate Publică din data de 14 iunie 2020 situația epidemiologică este următoarea:

  • în prezent sunt internați în unități spitalicești, un nr. de 28 de pacienți bolnavi de COVID-19 ( 19 la Spitalul Jud. de Urgență din Sf.Gheorghe, 8 la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov și o persoană la Spitalul Municipal de Urgență din Odorheiu Secuiesc);
  • de la începutul pandemiei și până în prezent au fost vindecați 208 pacienți bolnavi de COVID-19;
  • numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru jud. Covasna, este de 4769 de teste la care se adaugă alte 1619 de teste recoltate de la suspecți din jud. Brașov și Sibiu și prelucrate pentru cele două județe;
  • în ultimele 24 de ore, potrivit datelor comunicate, au fost internate 7 persoane bolnave de COVID-19;
  • în carantină instituționalizată se află un număr de 8 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a se depista dacă au contractat virusul SARS-CoV-2;
  • alte 1099 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

          De la ultimul comunicat de presă, datorită faptului că au respectat recomandările autorităților și starea de sănătate le-a permis, o persoană a ieșit din carantină iar alte 173 de persoane au ieșit din autoizolare.

          Echipaje mixte alcătuite din polițiști, jandarmi și polițiști locali, au executat în ultimele 24 de ore pe raza județului, în sistem integrat, 4 acțiuni punctuale în mediile de interes. Cele 58 de efective angrenate au acționat pentru paza locațiilor de carantinare, pentru verificarea persoanelor aflate în evidențe cu privire la respectarea măsurii de carantinare/izolare la domiciliu, pentru depistarea și identificarea persoanelor care se sustrag măsurii de carantinare/izolare la domiciliu ori cu privire la nerespectarea altor măsuri de prevenție dispuse de autorități în contextul stării de alertă. De asemenea, au fost verificate un nr.de 13 SC/PFA cu privire la modul de respectare a interdicțiilor. În executarea misiunilor, efectivele specificate mai sus, au utilizat 29 de mijloace de mobilitate.

          Pentru verificarea modului de respectare a măsurilor și interdicțiilor  impuse pe durata stării de alertă, au fost verificate un nr. de 738 de persoane.

          Având în vedere că a fost aprobată lista statelor pentru care a fost introdusă excepția de la carantină și izolare pentru cetățenii care vin în România, facem precizarea că cetățenii care vin în țara noastră din statele care nu se regăsesc pe respectiva listă, dar care tranzitează țări care sunt exceptate, au în continuare obligația izolării la domiciliu sau a carantinării (la cerere).

          Excepție fac cetățenii care vin din state ce nu se află pe lista aprobată de CNSU și care petrec în țările incluse pe listă o perioadă de 14 zile sau mai mare, înainte de a intra în România, potrivit articolului 1, punctul 2 din Hotărârea numărul 28 din 11 iunie 2020 a CNSU.

          Reamintim că statele pentru care este introdusă măsura exceptării de la izolare, pentru persoanele asimptomatice care vin în România, sunt: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

          Lista cu statele pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare, se actualizează săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni până la ora 16:00, în vederea introducerii în listă a unor noi țări.

 

Cancelaria  Prefectului                                                                                14 iunie 2020