Comunicat de presă COVID-19 din 14 august 2020

Până la această dată, de la începutul epidemiei, la nivelul județului Covasna, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 598 de persoane, în ultimele 24 de ore fiind confirmate 21 de cazuri.
Dintre acestea, potrivit raportării Direcției de Sănătate Publică Covasna din data de 14 august 2020, un număr de 419 persoane au fost vindecate, iar alte 13 persoane au decedat.

În conformitate cu prevederile Legii nr.136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, în prezent sunt în izolare instituționalizată în unități spitalicești, un număr de 76 de persoane .
În vederea prevenirii răspândirii COVID-19, autoritățile au dispus ca alte 298 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2 să stea în carantină la domiciliu ori la locația declarată, aflându-se sub supraveghere medicală.

Numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru județul Covasna este de 11395 de teste, la care se adaugă alte 8229 de teste prelucrate în jud. Covasna, la solicitarea județelor Brașov, Sibiu și Mureș.
Ca urmare a faptului că au respectat indicațiile medicilor și s-au vindecat,11 persoane au ieșit din izolare în ultimele 24 de ore.

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Covasna, structurile teritoriale ale M.A.I., constituite din polițiști, jandarmi din cadrul IJJ Covasna și polițiști locali, au continuat misiunile în contextul impus de starea de alertă pentru verificarea modului în care sunt respectate normele legale impuse pe perioada stării de alertă prin Hotărârea nr. 24 din 3 august 2020 a CJSU Covasna, privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spații închise și spațiile publice deschise ( piețele, târgurile, spații comerciale, zonele de așteptare a mijloacelor de transport), zone în care pot să apară aglomerări publice spontane. La aceste acțiuni au participat 179 de efective ale structurilor de ordine publică, care au utilizat 43 de mijloace de mobilitate.
Obiectivul acestor acțiuni a fost de a preveni răspândirea noului coronavirus dar acolo unde au fost constatate nereguli, echipele de control au dispus măsuri de sancționare a persoanelor care au încălcat normele legale.

În urma acestor acțiuni au fost verificate 341 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse, 29 de SC/PFA verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă. În ceea ce privește mijloacele de transport, au fost verificate un număr de 14 mijloace de transport public în comun. De asemenea, au fost verificate 39 de locații/obiective cu privire la respectarea măsurilor stabilite în perioada stării de alertă (restaurante, terase, fastfood-uri, alte medii de interes).

Pe durata acestor activități, au fost identificate două persoane care nu au respectat normele legale, sens în care au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în sumă totală de 700 de lei.
Instituția Prefectului – Județul Covasna solicită cetățenilor precauție, evitarea creării de aglomerații, respectarea măsurilor de protecție sanitară și de distanțare fizică.

 

Cancelaria Prefectului                                                                                                               14.08.20