Comunicat de presă COVID-19 din 12 martie 2021

          În vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a noului coronavirus, sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Covasna au continuat misiunile și acțiunile structurilor teritoriale ale M.A.I., în contextul impus de starea de alertă.

           Astfel, echipaje mixte alcătuite din angajați ai I.P.J. Covasna, I.J.J. Covasna, I.S.U.J. Covasna și polițiști locali au executat în ultimele 24 de ore, la nivelul unităților administrativ-teritoriale, în sistem integrat, 7  misiuni.

Cele 151 de efective angrenate, având în vedere Hotărârea C.J.S.U. Covasna nr. 14 din 11.02.2021 și anexa acesteia (ambele documente precum și toate celelalte hotărâri adoptate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Covasna pot fi vizualizate în integralitate pe site-ul Instituției Prefectului– Județul Covasna accesând https://cv.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/), au verificat modul în care sunt respectate de către persoane măsurile de izolare/carantinare în unități spitalicești, la domiciliu sau în locația declarată, modul în care este respectată interdicția privind deplasarea/libera circulație în afara locuinței între orele 22.00 – 05.00, modul în care societățile comerciale, persoanele fizice autorizate respectă interdicțiile impuse prin legislația în vigoare, precum și modul în care sunt respectate normele de igienă, de protecție individuală și distanța fizică de protecție sanitară. În acest scop, printre alte mijloace au fost utilizate și 37 de mijloace de mobilitate.

           Ca urmare a acestor activități, au fost legitimate/verificate 725 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă un nr. de 8 SC/PFA. În ceea ce privește mijloacele de transport persoane, au fost verificate un număr de 14 mijloace de transport public în comun. Au fost verificate 13 de  locații/obiective de interes, cu privire la respectarea măsurilor stabilite în perioada stării de alertă (restaurante, terase, fastfood-uri, alte medii de interes). Chiar dacă obiectivul acestor activități a fost de a preveni răspândirea noului coronavirus, cu ocazia activităților precizate mai sus, au fost identificate 20 persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală. În conformitate cu  prevederile  Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, echipele de control au aplicat persoanelor identificate că nu au purtat masca de protecție, sancțiuni contravenționale constând în amenzi ce au însumat 10000 de lei, dar și avertismente.

             Din punct de vedere epidemiologic, astăzi 12 martie 2021, la nivelul județului Covasna situația este următoarea:

 • potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, până astăzi, au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 6211 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost confirmate  44 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 iar incidența înregistrată la nivel de județ pentru ultimele 14 zile este de 1,04/1000 de locuitori.
 • în ultimele 24 au fost efectuate 98 de teste la nivelul județului Covasna;
 • ca urmare a respectării recomandărilor medicilor, 19 persoane au fost declarate vindecate în ultimele 24 ore;
 • din păcate, de la ultima raportare, au fost înregistrate 2 noi decese la persoane testate pozitiv la testarea pentru infecția cu noul coronavirus;
 • la această dată, localitatea Comandău are  incidența cumulată a cazurilor de infectare pe ultimele 14 zile, de peste 3/1000 de locuitori, fiind încadrată în scenariul roșu, iar localitățile Sfântu Gheorghe, Covasna, Moacșa,  Zagon și Zăbala  au incidența cumulată/ultimele 14 zile, mai mare de 1,5/1000 de locuitori dar mai mică decât 3/1000 de locuitori;
 • 19 localități au 0 cazuri pozitive de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2.

            Menționăm că datele prezentate sunt în dinamică și se pot schimba de la o oră la alta.

            Instituția Prefectului – Județul Covasna solicită cetățenilor să respecte normele stabilite de autorități și să manifeste un comportament responsabil. În acest scop, vă rugăm:

 • purtați masca de protecție, astfel încât nasul și gura să fie acoperite pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați!
 • evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct/interacțiune cu un număr mare de persoane de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere!
 • respectați regulile de distanțare socială în cadrul întâlnirilor familiale și limitați cât de mult posibil, orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă!
 • respectați cu strictețe regulile de igienă personală, recomandate de autorități pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe cei apropiați!
 • apelați cu încredere la medici și la specialiști, încă de la început, dacă aveți o problemă de sănătate!

          Mulțumim tuturor celor care au înțeles că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

                                                                                                                                                      12.03.2021