Comunicat de presă COVID-19 din 10 septembrie 2020

          În vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a noului coronavirus, măsuri de prevenire dispuse de instituțiile competente, sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Covasna au continuat misiunile și acțiunile structurilor teritoriale ale M.A.I., în contextul impus de starea de alertă.

          Astfel, echipaje mixte alcătuite din angajați ai I.P.J. Covasna,  I.J.J. Covasna, I.S.U.J. Covasna și polițiști locali au executat în ultimele 24 de ore, la nivelul unităților administrativ-teritoriale, în sistem integrat, 15 misiuni.

          Cele 136 de efective angrenate, având în vedere Hotărârea C.J.S.U. Covasna nr. 27 din 31.08.2020, au verificat modul în care sunt respectate de către persoane, măsurile de izolare/carantinare în unități spitalicești, la domiciliu sau în locația declarată, măsuri dispuse de autorități, modul în care societățile comerciale, persoanele fizice autorizate respectă interdicțiile impuse prin legislația în vigoare precum și modul în care sunt respectate normele de igienă, de protecție individuală și distanța fizică de protecție sanitară. În acest scop, printre alte mijloace, au fost utilizate și 53 de mijloace de mobilitate.

          Ca urmare a acestor activități, au fost legitimate/verificate 337 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă un nr. de 48 de SC/PFA. În ceea ce privește mijloacele de transport, au fost verificate un număr de 55 de autovehicule, la care se adaugă alte 11 mijloace de transport public în comun. Au fost verificate 56 de locații/obiective cu privire la respectarea măsurilor stabilite în perioada stării de alertă (restaurante, terase, fastfood-uri, alte medii de interes).

          Chiar dacă obiectivul acestor acțiuni a fost de a preveni răspândirea noului coronavirus, acolo unde au fost constatate nereguli, echipele de control au dispus măsuri de sancționare a persoanelor care au încălcat normele legale. Astfel, a fost identificată o persoană care nu a respectat prevederile legale și a fost sancționată contravențional, în conformitate cu prevederile  Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amendă în cuantum de 200 de lei.

          Din punct de vedere epidemiologic, astăzi 10 septembrie 2020, la nivelul jud. Covasna, situația este următoarea:

  • potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, până astăzi, au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 904 persoane. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 2 noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus;
  • dintre persoanele confirmate, potrivit raportării Direcției de Sănătate Publică Covasna din data de 10 septembrie 2020, un număr de 690 de persoane au fost vindecate, iar alte 26 de persoane au decedat.

          Din păcate, în ultimele 24 de ore a fost înregistrat decesul unei persoane de sex masculin, în vârstă de 78 de ani, din zona com. Turia. Pacientul a fost internat  la Spitalul Județean de Urgență Sfântu Gheorghe la data de 25.08.2020, unde s-a prezentat având o stare generală de sănătate alterată, febră, dispnee, saturație scăzută și pneumonie. În urma testului COVID efectuat, pacientul a fost confirmat ca fiind infectat cu noul coronavirus. La data de 08.09.2020 a decedat, având comorbidități cunoscute – ateroscleroza arterelor extremităților cu gangrenă, cardiomiopatie ischemică, insuficiență renală cronică nespecificată.

          Transmitem condoleanțe familiei îndurerate!

  • în ultimele 24 de ore, pentru că au respectat recomandările medicilor și specialiștilor, 21 de persoane au fost vindecate;
  • în conformitate cu prevederile Legii nr.136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, în prezent sunt în izolare instituționalizată în unități spitalicești, un număr de 104 de persoane;
  • în vederea prevenirii răspândirii COVID-19, autoritățile au dispus ca alte 296 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2 să stea în carantină la domiciliu ori la locația declarată, aflându-se sub supraveghere medicală;
  • numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru județul Covasna este de 16032 de teste (197 de teste prelucrate în ultimele 24 de ore).

          La data de 09.09.2020, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Covasna au analizat situația prezentată de către Inspectoratul Școlar Județean Covasna și Direcția de Sănătate Publică Covasna cu privire la scenariile de funcționare propuse pentru cele 303 unități școlare din județ. Cu această ocazie a fost adoptată Hotărârea C.J.S.U. Covasna cu nr. 28/09.09.2020 prin care se aprobă scenariile de funcționare propuse de către fiecare unitate de învățământ din județ pentru anul 2020-2021, aplicabile din 14.09.2020, conform anexei la hotărâre.

         Anexa Hotărârii C.J.S.U. Covasna nr.28/09.09.2020 poate fi vizualizată accesând: https://cv.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/41/2020/09/Anexa-CJSU-28.pdf

          Instituția Prefectului – Județul Covasna adresează rugămintea către populație de a conștientiza situația cu care ne vom confrunta odată cu începerea noului an școlar și de a respecta toate măsurile de protecție sanitară stabilite de către autoritățile competente, pentru a ne proteja propria sănătate dar și sănătatea persoanelor din jurul nostru.

 

Cancelaria  Prefectului                                                                                                                                                                                   10.09.2020