Comunicat de presă COVID-19 din 10.06.2020

         Vă aducem la cunoștință că, în județul Covasna, la data de 10 iunie 2020, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, numărul celor care au contractat virusul SARS-CoV-2 este de 224 de persoane.

         La nivelul județului Covasna, conform raportării Direcției de Sănătate Publică din data de 10 iunie 2020 situația epidemiologică este următoarea:

  • în prezent sunt internați în Spitalul Județean ”Dr. Fogolyan Kristof” un nr. de 3 pacienți bolnavi de COVID-19 iar alți 5 pacienți sunt internați la SBI Brașov. În afara acestora, un pacient vindecat a rămas în continuare internat întrucât are o altă boală decât COVID-19, pentru care primește în continuare tratament;
  • de la începutul pandemiei și până în prezent au fost vindecați 207 pacienți bolnavi de COVID-19;
  • numărul testelor prelucrate până în acest moment în jud. Covasna este de 6009 teste, dintre care 1419 teste au fost efectuate în județul nostru, la cererea laboratoarelor din jud. Brașov și Sibiu;
  • în carantină instituționalizată se află un număr de 9 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a se depista dacă au contractat virusul SARS-CoV-2;
  • alte 1344 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

         De la ultimul comunicat de presă, datorită faptului că au respectat recomandările autorităților și starea de sănătate le-a permis, 2 persoane au ieșit din carantină instituționalizată iar alte 44 de persoane au ieșit din autoizolare.

          În cursul zilei de 9 iunie au fost recoltate probe pentru efectuarea controlului de laborator (PCR), de la 3 medici din cadrul Spitalului mun. Tg. Secuiesc – secția chirurgie.

          În urma examinării probelor s-a stabilit că doi medici au contractat virusul SARS-CoV-2, fiind internați de îndată. Autoritățile cu competențe au dispus pentru limitarea și prevenirea răspândirii virusului, următoarele măsuri:

  • carantinarea secției de chirurgie din cadrul Spitalului mun. Tg.Secuiesc,
  • externarea bolnavilor care pot să urmeze tratament la domiciliu cât și a bolnavilor programați pentru intervenție chirurgicală, care nu prezintă urgențe majore,
  • transferarea celorlalți bolnavi la secțiile de chirurgie ale spitalelor din Sf. Gheorghe și Brașov, după o înțelegere prealabilă,
  • izolarea contacților persoanelor infectate, la domiciliu, timp de 14 zile,
  • până la această oră au fost recoltate probe de la toți contacții (personal medical și bolnavi – 50 de probe) celor două cadre medicale infectate cu virusul SARS-CoV-2.

În prezent, ancheta epidemiologică inițiată de specialiștii din cadrul DSP Covasna este în plină desfășurare.

          Echipaje mixte alcătuite din polițiști, jandarmi și polițiști locali au executat, în ultimele 24 de ore, pe raza județului, în sistem integrat, 3 acțiuni punctuale în mediile de interes. Cele 95 de efective angrenate au acționat pentru paza locațiilor de carantinare, pentru verificarea persoanelor aflate în evidențe cu privire la respectarea măsurii de izolare la domiciliu, pentru depistarea și identificarea persoanelor care se sustrag măsurii de izolare la domiciliu, pentru menținerea ordinii și siguranței publice. De asemenea, au fost verificate un nr. de 15 SC/PFA cu privire la modul de respectare a  interdicțiilor pe durata stării de alertă. În executarea misiunilor au fost utilizate 34 de mijloace de mobilitate.

          Pentru verificarea modului de respectare a măsurilor și interdicțiilor  impuse pe durata stării de alertă, au fost verificate un nr. de 1016 persoane.

          Instituția Prefectului – Județul Covasna  face în continuare apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate, să respecte cu rigurozitate normele de conduită sanitară, distanțarea fizică, precum și reglementările în vigoare impuse în vederea prevenirii și limitării extinderii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2.

 

Cancelaria  Prefectului                                                          10 iunie 2020