Comunicat de presă COVID-19 din 1 septembrie 2020

 

          În vederea prevenirii răspândirii COVID-19 și a conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a noului coronavirus, măsuri de prevenire dispuse de instituțiile competente, sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Covasna, au continuat misiunile și acțiunile structurilor teritoriale ale M.A.I., în contextul impus de starea de alertă.

          Potrivit Hotărârii C.J.S.U. Covasna nr. 27 din 31.08.2020 și anexei acesteia (ambele documente pot fi vizualizate în integralitate pe site-ul Instituției Prefectului – Județul Covasna accesând https://cv.prefectura.mai.gov.ro/secțiunea Activități/Situații de urgență), la nivelul județului Covasna:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  1. (1) Se consideră necesară menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

(2) Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru candidații și echipele de campanie în timpul evenimentelor/întâlnirilor/acțiunilor aferente campaniilor electorale.

 

 

  1. (1) În aplicarea prevederilor art. 5 purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean pentru situații de urgență. Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.

    (2) Administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise stabilite potrivit alin. (1) sunt obligați să afișeze la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective.

 

  1. Se menține interdicția privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise, cu excepția celor organizate și desfășurate potrivit pct. 2–31, 4-6, 61-63, 7-15 din Anexa nr. 3 la HG 668/2020.

 

  1. În condițiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare, se stabilesc următoarele măsuri:

(1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă în situația în care incidența cumulată în județul Covasna a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mica sau egală cu 1,5/1000 de locuitori. 

(2)  Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă în situația în care în județul Covasna incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mica sau egală cu 1,5/1000 de locuitori.

(3) Activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru clienții cazați în hotel, în situația în care în județul Covasna incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile depășește pragul de 1,5/1000 de locuitori.

(4) În situația în care în județul Covasna incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din zona de competenţă a activităţii operatorilor economici prevăzuţi la pct. 1 şi 2 propun Comitetului Județean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna decizia restricţionării sau a închiderii activităţii acestor operatori economici, dacă incidenţa cumulată a cazurilor din această localitate, în perioada menţionată, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.

(5) În situația în care în județul Covasna incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din zona de competenţă a activităţii operatorilor economici prevăzuţi la pct. 1 şi 2 propun Comitetului Județean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna decizia reluării activităţii acestor operatori economici, dacă incidenţa cumulată a cazurilor din această localitate, în perioada menţionată, este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.

(6) În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la pct. 1 şi 2 este restricţionată sau închisă în condiţiile stabilite la pct. 3 şi 4, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

(7) Operatorii economici prevăzuţi la pct. 1 şi 2 vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii şi al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare.

(8) Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare.

(9) Operatorii economici care desfăşoară activităţi potrivit pct. 1, 2 şi 8 au obligaţia să respecte orarul de lucru cu publicul şi restricţiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Grupului de suport tehnico – ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a Comitetului Județean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna. Măsura se stabileşte pentru unităţile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului şi/sau un număr în creştere al persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2.

(10) Operatorii economici care desfăşoară activitatea în spaţiile prevăzute la pct. 1, 2 şi 8 au obligaţia să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienţi la numărul locurilor pe scaune şi a oricăror activităţi care presupun interacţiunea fizică între clienţi, în condiţiile stabilite prin ordinul prevăzut la pct. 7.

(11) Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci.

(12) Programul de lucru al operatorilor economici prevăzuţi la pct. 1 și 2 nu poate începe înainte de orele 06.00 şi nu se poate prelungi după orele 24.00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la orele 23.00.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 

          Astfel, echipaje mixte alcătuite din angajați ai I.P.J. Covasna, I.J.J. Covasna, Grupării Mobile de Jandarmi Brașov, I.S.U.J. Covasna și polițiști locali au executat, la nivelul unităților administrativ-teritoriale, în sistem integrat, 23 de misiuni. Cele 132 de efective angrenate au verificat modul în care sunt respectate de către persoane, măsurile de izolare/carantinare în unități spitalicești, la domiciliu sau în locația declarată, dispuse de autorități, modul în care sunt respectate de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate interdicțiile impuse prin legislația în vigoare, precum și modul în care sunt respectate normele de igienă, de protecție individuală și distanța fizică de protecție sanitară. În acest scop, printre alte mijloace, au fost utilizate și 49 de mijloace de mobilitate.

          Ca urmare a acestor activități, au fost legitimate/verificate 373 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă un nr. de 37 de SC/PFA. În ceea ce privește mijloacele de transport, au fost verificate un număr de 95 de autovehicule, la care se adaugă alte 6 mijloace de transport public în comun. Au fost verificate 38 de locații/obiective cu privire la respectarea măsurilor stabilite în perioada stării de alertă (restaurante, terase, fastfood-uri, alte medii de interes).

          Chiar dacă obiectivul acestor acțiuni a fost de a preveni răspândirea noului coronavirus, acolo unde au fost constatate nereguli, echipele de control au dispus măsuri de sancționare a persoanelor care au încălcat normele legale. Astfel, pentru faptul că nu a respectat măsura izolării la domiciliu dispusă de autorități, unei persoane din Baraolt i s-a întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev.și ped.de art.352 din C.penal. Totodată, au fost identificate 2 persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, motiv pentru care în conformitate cu prevederile Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19,  au fost sancționate cu avertisment. În același context, au mai fost identificate alte 2 persoane care nu au respectat prevederile legale și au fost sancționate cu avertisment și amendă în cuantum de 200 de lei.

          Din punct de vedere epidemiologic, astăzi 1 septembrie 2020, la nivelul jud. Covasna, situația este următoarea:

  • potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, de astăzi, au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 772 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 20 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus;
  • dintre persoanele confirmate, potrivit raportării Direcției de Sănătate Publică Covasna din data de 1 septembrie 2020, un număr de 597 de persoane, au fost vindecate, iar alte 19 persoane au decedat;

         Din păcate, în ultimele 24 de ore, o persoană de sex feminin, în vârstă de 67 de ani, din zona com. Ozun, a decedat. Pacienta era cunoscută cu antecedente patologice neurologice, cardiovasculare, AVC ischiemic sylvian stg cu hemipareza dreapta, tromboflebită gamba stg, cardiopatie ischemică cronică, hiperlipidemie mixtă. A fost confirmată ca fiind infectată cu SARS-CoV-2 la data de 29.08.2020, fiind internată în ATI. Din păcate evoluția a fost nefavorabilă. Transmitem condoleanțe familiei!

  • în conformitate cu prevederile Legii nr.136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, în prezent sunt în izolare instituționalizată în unități spitalicești, un număr de 75 de persoane;
  • în vederea prevenirii răspândirii COVID-19, autoritățile au dispus ca alte 203 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2 să stea în carantină la domiciliu ori la locația declarată, aflându-se sub supraveghere medicală;
  • numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru județul Covasna este de 14926 de teste (158 de teste prelucrate în ultimele 24 de ore), la care se adaugă alte 8312 teste prelucrate în jud. Covasna, la solicitarea jud. Brașov, Mureș și Sibiu.

          Instituția Prefectului – Județul Covasna solicită cetățenilor să respecte normele stabilite de autorități în perioada stării de alertă, să păstreze distanța fizică de protecție sanitară, măsurile de igienă și de conduită sanitară stabilite de către specialiști. Este important ca fiecare dintre noi să avem o conduită socială și un comportament responsabil, să conștientizăm că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți și să respectăm deciziile autorităților pentru limitarea și răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus. Mulțumim tuturor celor care au înțeles că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

 

Cancelaria Prefectului                                                                                                                                                                                    01.09.2020